Hoewel we net een hittegolf achter de rug hebben, kun je in de natuur de eerste tekenen van de naderende herfst zien. De dagen worden korter, de nachten frisser, ’s ochtends ligt er dauw op de velden en veel bomen en planten dragen vrucht. Waaronder de planten in onze groentetuin.
De groeikracht van de pompoen
Van alle planten in onze groentetuin ben ik het meest onder de indruk van de pompoen. Een plant met een enorme groeikracht. In het voorjaar kregen we van een familielid twee kleine plantjes met een paar blaadjes eraan. Eén van de twee heeft het niet overleefd. Maar de ander heeft inmiddels meer dan 20 m2 van de tuin in beslag genomen, en hij groeit nog steeds. Tussen de zee van bladeren groeien een stuk of 5 grote pompoenen, en zeker net zoveel beginnende, kleine pompoenen. Van één pompoen kan ik wel 3 of 4 maaltijden koken. Dat kleine plantje is enorm gegroeid!
Inzicht, inspanning en… mysterie
Als ik kijk naar de tuin realiseer ik me elke keer weer dat groei een mysterie is. Het vergt enerzijds inzicht en inspanning: het kiezen van de juiste standplaats, het toedienen van mest, voldoende water en de juiste verzorging… Het is vooral mijn man geweest die in droge tijden elke keer trouw de planten bewaterd heeft. Ook op avonden waarop hij, moe van zijn werk, eigenlijk gewoon even op het terras of op de bank wou zitten. Zonder zijn goede zorgen denk ik dat de tweede pompoen ook niet overleefd zou hebben. Inzicht, zorg en inspanning leveren de randvoorwaarden voor groei, maar zijn daar geen garantie voor. Uiteindelijk kun je na al je werk alleen maar afwachten en kijken wat er gebeurt. Het is voor mij een mysterie waarom de ene pompoen jong afsterft terwijl de ander met zoveel kracht groeit en vrucht draagt.
Groeikracht in mensen en teams
Als jij aan het groeien bent met je (project)team of organisatie, dan herken je bovenstaande verhaal uit de natuur vast. Want bij mensen werkt het eigenlijk net zo. Er is hard werk voor nodig om als team te kunnen groeien, en je moet de juiste randvoorwaarden scheppen om je medewerkers tot bloei te laten komen. Een goede (organisatie)visie, de juiste manier van aansturen, de juiste opdrachten en klanten, een passende werkplek…. Maar toch zijn die randvoorwaarden geen garantie voor succes. Je hebt ook geduld nodig en soms kun je alleen maar afwachten. Soms wordt je geduld op de proef gesteld doordat al de energie die je in een persoon of een team hebt gestopt voor niks lijkt te zijn. Soms word je aangenaam verrast door de enorme groeikracht die er in je collega of team naar boven komt. Ook bij mensen blijft groei deels een mysterie.
Hoe wil jij groeien?
Denk jij zo vlak na de zomerperiode ook na over de groei die jij met je organisatie of je team zou willen bereiken het komend seizoen? Dan geef ik je graag de pompoen als inspiratie mee. Denk goed na en laat je informeren over de randvoorwaarden voor de groei die je beoogt. Maak een zorgvuldige afweging waar je je tijd in wilt steken (en waarin juist niet). Denk ook na over het moment waarop je mag loslaten, het over mag laten aan de groeikracht van je team of je werknemer; en laat je verrassen!